|
לא ראיתי את הסרט, כמו כמעט כולם בערך אני מניח, אבל קראתי פה ושם ביקורות עליו ותפסה אותי ביקורת של אמיר בוגן, שלא חשוד בביקורתיות כלפי הסרט ויוצריו ולפי עדותו הוא שוכנע מהסרט. 1. כותרת הסרט באנגלית היא NAZA. לא NZ"A, לא incidental damage או כותרת אחרת. איזה קונוטציה השם באנגלית נותן, אני מניח שאפשר להבין, ביחוד שהטענה הזאת שזורה (לפחות לפי הביקורות שקראתי) בסרט. 2. כמו שיובל רשם, אין פה באמת עבודה עיתונאית, יש פה עדויות של אנשים חסויים, שהפרטים שהם נותנים לא אומתו ולא אותגרו. נשארנו עם סרט של "הוא אמר" ללא שם ידיעה מי היא אותו "הוא". זה לא אומר שהעדויות לא נכונות, או שאין להם משקל אמיתי, אבל אין פה הוכחות, אלא רק טענות. 3. מתוך הביקורת של בוגן - "לאט לאט הסרט שוזר בתחכום עדין את הקשר בין הפעילות המבצעית של סיכולים לא ממוקדים, לבין התפיסה האסטרטגית של גירוש והשמדה של עזה כולה." ואז "דרך תזכורת די מיותרת להיסטוריה של היישוב היהודי בארץ ישראל, וחומרי ארכיון מהקמתה של תל אביב על חורבות הכפרים הערביים ויפו, אברהם ושור פותחים צוהר למבצע ההריסה של שכונות שלמות בעזה.". מהמשפט הזה אני מבין שהסרט מוליך אותך להבנה שמה שקורה בעזה זה המשך של מדיניות גירוש והשמדה בימי הקמת מדינת ישראל. זאת ישראל ב-1948 וב-2026. הקורבן? ברור. 4. שוב מתוך הביקורת של בוגן - "יש משהו מאוד אווירתי, קר ומנוכר בבחירה הסגנונית לצלם את הסרט כולו בלילות מעל גגות תל אביב, כשמסביב גורדי השחקים החדשים והנוצצים שצצו בעיר בשנים האחרונות. יש הקבלה ברורה בינם לבין הבניינים בעזה שנהרסו. ויש גם היבט מציצני דרך החלונות לתוך הדירות ודייריהם. חלק צופים במהדורות החדשות, עושים יוגה, נחים. ומדי פעמים רצים לממ"ד." גם פה ההבנה שלי היא להציג תמונה של חיים טובים עם הפרעות קטנות, לעומת הרג והרס בצד השני. אפשר לשאול למה לא שובצו גם בתים של ישובי העוטף אחרי ה-7 באוקטובר, או סרטוני מחבלי חמאס ב-7 באוקטובר כדי להציג תמונה קצת יותר שלמה.
לאור ההיסטוריה של היוצרים וגם מה שפורסם, ברור שהסרט הזה נעשה מתוך אג'נדה ומתוך תפיסת עולם ספציפית. מצד שני, אני גם לא חושב שניתן לפתור את הסרט הזה כבוגדים אוטואנטישמים שבאו לפגוע במדינה וצריך להגלות/להרוג/לחרע אותם. יש בו טענות שצריך לקחת אותן בכובד ראש. אני חושב שכבר רשמתי על כך. בצד כל הדיבורים על כך שצה"ל הוא הצבא המוסרי ביותר, על כך שיש ביקורת בצה"ל ויש פקודות בצה"ל וכל מיני סיסמאות שונות ומשונות, אני עוד לא שמעתי על חקירה שהתבצעה כלפי חייל צה"ל כלשהו על פעולות חריגות ופשעים שבוצעו במהלך המלחמה. אתה יכול להאמין שכל חיילי צה"ל זכים כשלג, אבל מהיכורתי את צה"ל, את העם, את האווירה שהייתה אחרי השביעי באוקטובר ואת הסיפורים שבכל זאת יצאו פה ושם, מתקשה להאמין שלא היה מקרה אחד אפילו של הפרת פקודות/פשעים וכו' בכל 3 השנים האחרונות.
_________________ "You can see my knowledge of [Dwyane Wade's] game- we were able to limit him to his season high points of 32,"
סטן ואן גנדי
|