אורליאן כתב:
עכשיו תורי לומר נובמת...
הרי תסכים אתי שסקר כזה לפני 25 שנה, היה נותן תוצאות טובות בהרבה עבורנו, מסקר שיעשה היום. אותי מדאיג המצב בעוד 25 שנה, כי העמדה שלנו בדיון הזה הולכת ונשחקת בעקביות.
אני שב ומזכיר את הכללת ערביי 48' בנאום אבו מאזן. זה לא סתם. אלה ניצני השלב הבא בתבנית הדיון בעימות, והוא הדגשת הטענה שישראל מדכאת את כל הערבים בשטח, ולכן היא מדינת אפרטהייד. שמעתי את זה במפורש מטיבי, ואבו מאזן כיוון לשם בנאום שלו. הטענה הפלסטינית היא על כל השטח, ואת זה חשוב לזכור (ואני מקווה שאף אחד לא יחשוד בי בימניות יתר למרות הטענה הזו). האחדה של העניין הפלסטיני/ערביי ישראל היא מהלך שיוביל לטענה על זכות על כל הארץ, תחת כותרת הקיפוח של המיעוט (ההולך וגדל) הערבי.
מה ישראל עושה כדי למנוע את הסחף? כלום! מישהו בצד הישראלי התייחס בכלל לטיעון הזה? ביטל אותו? לא! והתחושה של השומע הלא בקיא, היא לא: "איזה שטויות. ביבי אפילו לא כיבד את הבבל"ת הזה בתשובה". אלא המסר נקלט. עכשיו נותר לפלסטינים לטפח אותו. בקצב הזה, בעוד 25 שנה, לא נתווכח על חברון, או מעלה אדומים, אלא על ת"א וחיפה.
הסברתית, העבודה של הצד הפלסטיני הרבה יותר קלה. אתה עדיין לא רואה הפגנות? חכה! את הניצנים אנחנו כבר רואים (עזוב טורקיה, אבל ספרד? צרפת?). לפני 25 שנה, ההפגנות של היום היו לא סבירות. איך ייראו ההפגנות בעוד 25 שנה? איך תתגבש תפיסת הסכסוך של הציבור בעוד 25 שנה? יש לך סיבה להאמין שדווקא לטובתנו? כי בינתיים זה לא נראה ככה.
לגבי מה שההשוואה עושה למה שהיה המשטר בדרא"פ, אתה באמת חושב שהפלסטינים מוטרדים מזה? אתה באמת מקווה שזה מה שיעצור אותם? ההשוואה הזו חיה וקיימת כבר. ההתעלמות הישראלית ממנה לא מבטלת אותה. להיפך!
ואתה אומר לי נובמת?
זה קצת מצחיק לדבר על סנסציה בכך שאבו מאזן הכליל את ערביי 48 בנאום שלו. זה נשמע כמו הקצנה יוצאת דופן, אבל אתה באמת חושב שלפני 25 שנה (או בכל זמן אחר לפני אוסלו) אש"ף היה מוכן להתפשר על פחות מכל שטח ישראל? היה מוכן בכלל להעלות לדיון סיום סכסוך שכולל מדינה פלשתינית בשטחי 67?
אשר לעניין ה"לפני 25 המצב היה הרבה יותר טוב", אז לא מזמן בדיוק על זה ניהלתי את הדיון עם שימי וגישת ה"מעולם לא היה מצבנו גרוע יותר". לא בדקתי אף פעם כמה משתתפים היו בהפגנות האירופיות אחרי סברה ושתילה, אבל אני מהמר שהן לא היו קטנות מהבעיות הנוכחיות שישראל נתקלת בהן. אז היום מייק לי שונא את ישראל, ופעם אלה היו מלינה מרקורי וונסה רדגרייב ועוד כהנה וכהנה. ואגב, גם אז טורקיה הורידה את דרג היחסים בצורה משמעותית, וזה עוד לפני שנכנסים לעניינים כמו הגוש המזרחי והחרם הערבי והנאומים האנטישמיים של דה גול ומה שתרצה עוד.
העולם מעולם לא אהב אותנו במיוחד (כמובן שזה לא הומוגני ויש צדדים לכאן ולכאן). מעולם זה לא התקרב לרמת השינאה והבידוד שדרום אפריקה של ימי האפרטהייד הגיעה אליהם, וודאי וודאי שהמצב הנוכחי לא קרוב למצב הזה או יותר קרוב ממה שהיה בעבר.
כמובן, אם כבר חוזרים להקשר הת'רד הנוכחי, שאידיוטים כמו ליברמן ואופיר אקוניס לא תורמים לעניין הזה, אז גם זה ידרוש מאמץ קצת יותר רב שנים בכיוון הזה כדי שנגיע לכיוון הדרום אפריקאי.